Знавці української - підкажіть

45 сообщений в этой теме

Опубликовано:

Знавці української - підкажіть Ситуація. Редагувала я текст. Терміново, без словників під руками. Дійшла до речення "Друга хвиля кризи захлеснула галузь". Виправила на "Друга хвиля кризи накрила галузь з головою". Автор зі з цим не погодився, сказав, що слово "захлеснула" є в українській мові. Редактор його підтримав і підтвердив це прикладами з інтернету. Я вже була ніяка (10 година вечора, очі від монітора печуть), тож навіть не сперечалася. Вдома подивилася у друковані словники - нема там такого слова. І вже тиждень мене мучить: можна казати українською "захлеснула" чи ні? І якщо ні - то як правильно?
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

на 100% не певен але здається немає такого слова "захлеснула"
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

+ Вакханалія публічної розпусти захлеснула Європу - Kavkazcenter.com - [ Перевести эту страницу ]7 трав. 2010 ... Вакханалія публічної розпусти захлеснула Європу. Час публікації: 7 травень 2010 г., 16:47. Західна преса повідомляє про нову т.з. ...www.kavkazcenter.com/ukr/.../05/.../13663.shtml - Сохраненная копияНова геометрія буквально захлеснула лижний мир на Лижі - [ Перевести эту страницу ]Увійшовши до масового виробництва з початку 90-х рр. минулого століття, нова геометрія буквально захлеснула лижний мир. Мало того, вона примусила по-новому ...klk.lviv.ua/nova-geometriya-bukvalno-zaxlesnula-lyzhnyj-myr - Сохраненная копияВторинний ринок нерухомості захлеснула хвиля низькоякісних ... - [ Перевести эту страницу ]В той же час вторинної ринок захлеснула хвиля пропозицій економ-класса - кількість квартир, виставлених на продаж в цьому сегменті, виросла на 44,7%, ...www.dom2000.com/ru/main/article/id/11782 - Сохраненная копияБілосніжна сорочка » Його захлеснула хвиля люті - [ Перевести эту страницу ]Ваше преосвященство · Вчора нас відкинули · Етель не курила · Його захлеснула хвиля люті · Лише кілька засипаних снігом машин · Ми вже стільки місяців ...lifford.info/?cat=7 - Сохраненная копияІнші матеріали номера - Країну захлеснула хвиля самогубств ... - [ Перевести эту страницу ]15 трав. 2008 ... Інші матеріали номера - Країну захлеснула хвиля самогубств...Близько сорока осіб щодня "добровільно" йдуть із життя - Новости политики и ...www.tovarish.com.ua/archive/.../Krainu_zak.html - Сохраненная копияНовини NEWSru.ua :: Францію захлеснула хвиля дешевого шампанського ... - [ Перевести эту страницу ]30 груд. 2009 ... Францію буквально захлеснула хвиля дешевого шампанського, виробники прагнуть скористатися зміною споживчих настроїв і провокують найбільше ...txt.newsru.ua/finance/30dec2009/shampan.html - Сохраненная копияУкраїнців захлеснула хвиля песимізму - дослідження | Економічна правда - [ Перевести эту страницу ]27 сер. 2009 ... "Липень 2009 року став другим місяцем у новій хвилі песимізму, яка захлеснула українських споживачів з початком літа. ...www.epravda.com.ua/news/.../view_print/ - Сохраненная копияУНIАН - Права людини - Лужков: Україну захлеснула хвиля русофобії - [ Перевести эту страницу ]31 жов. 2008 ... Мер Москви Юрій ЛУЖКОВ вважає, що Україну захлеснула хвиля русофобії. Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив сьогодні ...human-rights.unian.net/ukr/detail/188674 - Сохраненная копия[Главред] Вторая волна антиправительственных протестов захлеснула ...14 фев 2009 ... Вторая волна антиправительственных протестов захлеснула Италию. 14.02.09 // 08:23. В Италии началась новая волна антиправительственных ...glavred.info/archive/2009/02/.../082344-2.html - Сохраненная копияNEWSru.ua :: Фото :: Хвиля страйків захлеснула Україну - [ Перевести эту страницу ]... запустить слайд-шоу, остановить слайд-шоу, предыдущая фотография, Фото 1 из 4, следующая фотография, закрыть окно. Хвиля страйків захлеснула Україну ...rus.newsru.ua/pict/big/162707.html - Сохраненная копия[+sign]Мозг состоит на 80% из жидкости , и мало того, что она тормозная , так многим еще конкретно и не долили ...[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

в моем словаре есть такое слово, мне честно говоря, тоже не нравится ваш перевод .относительно галузі захлестнула с головой как-то не звучитРос-укр словник НАНУ Жайворонка 2003
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Я не зовсім це мала на увазі. Я знаю, що в інтернеті це слово активно використовується. Мене цікавить, чи відповідає воно літературній нормі, чи є воно у друкованих словниках.
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Я замінила на "накрила з головою" Тобто просто не вживала слово "захлеснула", а не додала до нього "з головою". За посилання на словник дякую.
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

я б написала просто накрила
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Я бы написала просто "накрила" - Друга хвиля кризи накрила галузь () [+sign]Женщина как Божье создание сродни ангелу, но если ей обламывать крылья, она начинает летать на метлеICQ - есть.[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

А вот если так " Галузь(...) потерпає від другої (наступної) хвилі кризи...????? .[+sign]Не падай духом где попало:-)[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

накрила, але не з головою:)
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

немає у галузі голови:)
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

красиво) [+sign]Женщина как Божье создание сродни ангелу, но если ей обламывать крылья, она начинает летать на метлеICQ - есть.[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

красиво потерпає?)
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

У тому-то й біда, що нема))) .
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

зачОт ) .
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Гордо потерпає))) А вообще я слово "потерпає" люблю))[+sign]Женщина как Божье создание сродни ангелу, но если ей обламывать крылья, она начинает летать на метлеICQ - есть.[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Є таке слово, наприклад: Російсько-український словник, АН УРСР, ін-т мовознавства. - К.: "Наукова думка". - 1968.Т. 1, с.442.Навряд чи воно щезло з тієї пори.
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Захлеснула-нет такого слова в укр яз,а в инете оно везде подчеркнуто красной линией. Давно это было,но помню я,что в корне слова буквосполучення -ере-,-еле-,-ри-,-ли-. Если уж на то пошло,то правильнее "захлиснула".Вот самой интересно стало даже,но,блин,ни одного словаря дома найти не могу
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Я бы написала "поглинула"
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Мне кажется, это не совсем то() .[+sign]Не падай духом где попало:-)[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

захлИснула
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

есть такое слово http://www.slovnyk.net/?swrd=%E7%E0%F5%EB%E5%F1%ED%F3%EB%E0&x=0&y=0[+sign]Пусть наши желания сойдут с ума от наших возможностей.Упущенные дни, возвращают годами. Зайчик Женя (19.10.2005)[-sign]
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Це інше. Слово хлистати і похідні від нього вживаються у значенні "пити багато - найчастіше спиртного"
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

Таки є таке слово - захлеснути. У багатьох словниках. Інша справа, що у реченні воно вживається неправильно. Мені здається, слід подивитися його значення у тлумачному словнику, тому що у цьому реченні - воно якось геть горбато звучить. Його синоніми
0

Поделиться сообщением

Опубликовано:

захльостувати, зашморгувати, закидати, захлюпувати (це якщо в перекладі з російської слова "захлеснуть")
0

Поделиться сообщением